Intervju med Gaysir 23.7.12

- Viktig å gjøre noe med hiv og stigmatisering


I sommer lar Gaysir kjente, skeive personer dele ut ros(e) til noen som fortjener det. Dagens rose er det leder i Skeiv Ungdom, Åshild Marie Vige, og resten av sentralstyret i Skeiv Ungdom, som deler ut.

Skeiv Ungdom mener Louis Gay fortjener ros(e). Han stilte opp beste sendetid på NRK Dagsrevyen i februar og fortalte hele Norge at han er hivpositiv - og anmeldt etter straffelovens paragrafen 155.

– Louis er en tøff hiv-aktivist som i løpet av det siste året har talt de hivpositives sak i media og brukt sin personlige historie til å illustrere urettferdigheten i lovverket, sier Skeiv Ungdom-lederen.

Navn: Louis Gay
Alder: 40
Bosted: Gamlebyen i Oslo
Silvil status: Kjæreste

Driver med til daglig: Jobber som spesialpedagog på en alternativ ungdomsskole i Bærum. Blogger også om det å være åpen og straffeforfulgt HIV-positiv på: louisgay72.blogspot.no.

– Hva tenker du om at Åshild og SKU velger å gi en rose til akkurat deg?
– Jeg tenker at de jammen vet hvordan de skal sjarmere en gammel mann!

– Jeg måtte faktisk lese mailen et par ganger før jeg helt forsto det, så du kan jo si jeg ble ganske overrasket.

– Men jeg er absolutt smigret og veldig glad. Det er faktisk første gang jeg får en blomst sånn i offentlig sammenheng, så det er stas.

– Hvorfor ble du opptatt av LHBT-saken?
– Jeg er egentlig ikke så opptatt av LHBT-sak, jeg er opptatt av hiv-sak. Og jeg er opptatt av at flere som er hivpositive skal kunne leve åpent uten å bli stigmatisert.

– Vi som kjenner det på kroppen er de som er best rustet til å ta den kampen. Man får en annerledes tankegang når man selv er hivpositiv og det er viktig for meg å bruke det til å svare alle som måtte lure på noe, som best jeg kan. Vi har førstehåndskunnskapen, og den er viktig!

– Ikke et vondt ord om hivnegative som jobber med saken, altså, men det er annerledes.

– Hvilken LHBT-sak brenner du mest for for tiden og hvorfor?

– Som sagt så er det hivsaken som står meg nærmest, men hvis jeg skal slå et slag for LHBT-sak så er det vel nettopp den litt glemte b-en i LHBT som er viktigst for meg, siden jeg selv er bi. Også er jeg veldig glad for at hiv-saken løftes enda tydeligere frem av LHBT-bevegelsen også. Det er viktig å gjøre noe med hiv og stigmatisering. Vi trenger åpenhet og dialog i tillegg til endringer i lovverket.

Foto: Marte Oraug Skogtrø

– Det er viktig å gjøre noe med hiv og stigmatisering, sier Louis Gay.

– Hvilken happening i norsk homosak føler du mest eierskap til?

– For meg så handler veldig mye om det å få endret straffelovens paragraf 155. Jeg er jo engasjert fordi jeg kjenner dette så veldig direkte på kroppen. Jeg er kriminalisert selv om jeg har fulgt rådene som blir gitt med tanke på sikrere sex, og jeg har faktisk heller ikke smittet noen. Jeg er straffeforfulgt fordi mine handlinger kunne ført til smitte og derfor er straffbart.

– Hvilke regnbueeffekter eier du?

– Jeg eier et lite regnbuelommetrøkle, men jeg har faktisk aldri brukt det. Det skal få sin debut når jeg skal gå i min første parade noensinne under Skeive dager i år.

– Hvorfor synes du det er viktig/ikke viktig å delta i homoparaden?

– Jeg synes at parade kan bli litt mye karneval, men samtidig så er det veldig viktig med synliggjøring og mangfold.

– Jeg er nok på mange måter mer en sånn Pride House -fyr. Jeg liker gode diskusjoner og samtaler rundt viktige emner. Jeg synes jobben de gjør fortjener kjemperos, at det arrangementet er blitt så stort – og så bra – bare i sitt andre år er helt utrolig!

– Hvis du var homominister for en dag - hva er det første du ville ha gjort?

– I den grad man får gjort noe i løpet av en eneste dag så ville jeg definitivt endret lovgivningen som kriminaliserer for eksempel meg. For å ha det på det rene: jeg ville ikke fjernet loven, men jeg ville endret den og satt andre terskler for bruken av den.

– Jeg ville også gitt penger til hiv-forebygging i Norge. Der er vi virkelig akterutseilt. Vi bruker masse penger på det samme i utlandet, men glemmer at vi må satse her hjemme også.

Foto: Marte Oraug Skogtrø

Louis skal ha drømmeferien i sommer. 16 dager til Midtøsten sammen med venner.

– Hva gleder du deg mest til i sommer?

– I slutten av juli så reiser jeg til Washington. Der skal jeg delta på AIDS 2012 og det gleder jeg meg enormt til. Jeg er invitert dit fordi jeg er en av få åpne kriminaliserte hivpostitive i verden. Under konferansen skal jeg skal delta i paneldebatter og workshopper.

– Jeg får ikke noe støtte fra staten for å reise dit og har derfor lyst til å rette en takk til HivNorge og LLH sentralt som stiller med reisestøtte. Uten den hjelpen hadde det vært vanskelig å reise.

– Beskriv din drømmeferie.

– Den skal jeg faktisk gjennomføre i sommer: Jeg skal reise 16 dager til Midtøsten med venner. Vi skal bli guidet rundt blant annet i Palestina, Israel og Jordan. Jeg gleder meg utrolig mye!

– Fortell om et sommerminne.

– Jeg har så mange gode minner, men jeg kan kanskje trekke frem sommeren i 2005. Da var jeg på en fem uker lang roadtrip i USA med min daværende kjæreste. Det var en utrolig flott sommer.

– Hva med et sommerminne du helst vil glemme?

– Det som er verdt å glemme er allerede glemt! Livet er for kort til noe annet.

– Hvem ville du helst ha smurt inn med solkrem?

– Kjæresten min! Jeg får jo lov til det når jeg vil, men det er så bra at jeg trenger ikke smøre inn noen andre.

No comments:

Post a Comment